Oss tonsättare emellan : brevväxling 1913-1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson) por Bengt Andersson

Oss tonsättare emellan : brevväxling 1913-1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson) por Bengt Andersson

Titulo del libro: Oss tonsättare emellan : brevväxling 1913-1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson)

Autor: Bengt Andersson

ISBN: 9163792567

Bengt Andersson con Oss tonsättare emellan : brevväxling 1913-1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson)

Oss tonsättare emellan : brevväxling 1913-1929 mellan Knut Håkanson och Josef Eriksson) por Bengt Andersson.. Regístrese ahora para tener acceso a miles de libros disponibles para su descarga gratuita. El registro fue libre.


”När vi kommo hem var det Omons födelsedag d. 8 Aug, och den firades under sällsynt vackert väder ― på kvällen åto vi på verandan ― hela trädgården och bron öfver ån samt ”Templet” hade vi prydt med kulörta lyktor och små glaslyktor ― det var som en venetiansk fest.
På aftonen, sent, foro vi ut och rodde på ån ― det hela var som en dröm ― absolut stillhet ― hög, blå natthimmel utan ett moln – silfvermånen ― och så alla de små lamporna som reflekterades mångdubbelt i det svagt glittrande vattnet. ― Stjärnskott. ― En välsignad doftande lyckostund ― ”den ståndar klar och underbar, midnattens ensamma stjärna, som sakta tar i ljust förvar vår dröm med flammande kärna”.
Så skriver en djupt förälskad man. Knut citerar på slutet en text han använder i Gamla Rytmer som ingår I Två dikter ur Nya visor av Ola Hansson, op.8. Knut glömde eller visste inte att Viskans vatten vid den tiden måste ha varit ohälsosamt p.gr. av utsläpp från textilindustrin i Borås.

Knut Håkanson föddes i Kinna den 4 november 1887. Han studerade musik, språk och filosofi i Stockholm och Uppsala, därefter bosatte han sig i Rydboholm. Sina två sista år var han recensent i Göteborg, han avled där den 13 december 1929. Knut Håkanson komponerade i de flesta former, dock inte musikdramatik. Hans musik framfördes av kända dirigenter som Wilhelm Stenhammar, Armas Järnefelt och Issay Dobrowen. Hans sånger sjöngs av världsartister som Kirsten Flagstad.

Josef Eriksson föddes i Söderfors den 8 december 1872. Han bodde i Uppsala och tog där organist- och kyrkosångarexamen. Efter studier vid Musikkonservatoriet i Stockholm tog han musiklärarexamen 1906. Han hade organist- och körledartjänst i Trefaldighetskyrkan och Mikaelskapellet, musiklärare i lärarseminarier och recensent i Tidningen Uppsala. Ledamot av Musikaliska Akademien 1932. Han avled den 4 juli 1957. Josef Eriksson komponerade för manskör, blandad kör, piano och för stråkkvartett. Hans sånger för röst och piano framfördes av den tidens kända sångare, bl.a. John Forsell.

Bengt Andersson har varit altfiolist i landets större symfoniorkestrar, samt i GöteborgsOperans orkester. Han finns som solist och kammarmusiker på skivetiketterna Altfiol i Väst, BIS och Proprius. Efter pensioneringen försöker Bengt dra fram svenska tonsättare i ljuset som annars tenderar att försvinna i vårt globaliserade musikliv.

Review
Vänskap i tonernas värld. Josef Eriksson var 41, Knut Håkanson bara 26, år 1913 när de två tonsättarna började brevväxla. I boken Oss tonsättare emellan läser man utdrag ur en korrespondens som varade i 17 år. Tankar kring arbetsmetoder och vänskaplig kritik avlöser vardagliga kommentarer om kolleger, krämpor, familjebekymmer och ekonomi. Bengt Andersson är altviolinist och har som pensionär ägnat sig åt att försöka återuppliva minnet av en gång ganska välkända svenska tonsättare. Ur 850 brev har han destillerat det väsentligaste som han också kommenterat, ett jättearbete värt all beundran. Man blir bekant med två intensivt engagerade musiker och kompositörer, följer deras vedermödor, och dras in i tidsandan kring det första världskriget. I all sin fragmentariska enkelhet ger samlingen ändå gripande vittnesbörd om kampen i skapande liv. Elisabeth Husmark i Kammarmusik Nytt nr.4 2015.